top of page

Egyesületi hírlevél 2022.07.12.

Tisztelt Tagság, kedves Kollégák!


Tájékoztatni szeretnélek Benneteket, hogy eddig még csak a Budapesti régióban ugyan, de belefutottak kollégák olyan esetekbe, miszerint az elhunyt lejárt személyi okmánnyal/okmányokkal rendelkezik és a halottvizsgálatot végző orvos vagy a hatóságok (rendőrség, anyakönyvi hivatal) nem éppen segítőkészen és rugalmasan állnak a további ügyintézéssel a hozzátartozó vagy éppen a temetkezési szolgáltató irányába. Ez azt jelenti, hogy az elhunytat név nélkülinek dokumentálják és a rendőrség - eddig mindig segített - most azonban megtagadta az azonosítást.


Sajnos ezzel kapcsolatban a jogszabályi környezet sincs a segítségünkre, de az egyesület elnöksége foglalkozik a probléma megoldásával és kezdeményeztünk kerekasztal megbeszélést az érintett hatóságok és a szakma képviseletével, hogy mihamarabb megoldás szülessen.


Ha valakinek van ezirányú kellemetlen tapasztalata, legyen kedves ossza meg velünk.


A tavaly decemberben tartott hasonló szakmai egyeztetésen elhangzott az egyesületünk részéről, hogy az orvosok kapjanak hozzáférést az úgynevezett SZL adatbázishoz, ahol láthatják az elhunyt személyi igazolványában és lakcímkártyáján szereplő adatokat.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szeptember 01-től ezt a módosítást hatályba léptetik , ami azt jelenti, hogy talán kevesebb lesz a rontott, esetenként rosszul kitöltött halottvizsgálati bizonyítvány.


Továbbá tájékoztatlak Benneteket, hogy 2022.június 13.-án Kovácsné Czirle Tímea (Naplemente Kft) lemondott az egyesületünkben betöltött elnökségi tag pozíciójáról.



Üdvözlettel:

Palkovics Katalin elnök +36 30 9796-503




Recent Posts

See All

Közgyűlés emlékeztető

Tisztelt Tagság, kedves Kollégák! Levelem mellékleteként küldöm részetekre a MATESZSZ 2023. évi II. Közgyűlésének meghívóját, illetve az ahhoz kapcsolódó programok részletes tájékoztatóját. A mellék

bottom of page