Példák a számlakitöltéshez

Segítségül egy-két példa a számlakitöltéshez Dr. Horváth Zsuzsanna tollából....

 1. példa:

Valaki vesz egy sírjelzőt (lehetne urnatartó vagy bármi, és mondjuk temetéshez kapcsolódik, csak elfelejtették).

Ebben az esetben fel kell tűntetni:

 • a 3.3.6. sorban úgy, hogy minden adatot ki kell tölteni (a megjegyzésben a nevét vagy típusát), az egységárat, a mennyiségi egységet, a mennyiséget és az összesent

 • a 3.3. sorban csak az összesen oszlopot (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

 • a 3. sorban szintén csak az összesen oszlopot (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

 • a számla végén a nettó összesen sorban szintén csak az összeget (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

Így tehát az egyetlen kellék nettó ára négy sorban fog szerepelni.

 1. példa:

Hamvasztás megrendelésénél, hazaviszik a hamvakat, közreműködés az anyakönyvezésben

Ebben az esetben fel kell tűntetni:

Anyakönyvezés:

 • 1.3.c) sorban úgy, hogy minden adatot ki kell tölteni, az egységárat, a mennyiségi egységet, a mennyiséget és az összesent (ha valami szükséges, a megjegyzésbe)

 • az 1.3. sorban csak az összesen oszlopot (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

 • az 1. sorban szintén csak az összesen oszlopot (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

Kellékek:

 • a 3.2.1. sorban úgy, hogy minden adatot ki kell tölteni (a megjegyzésben a nevét vagy típusát), az egységárat, a mennyiségi egységet, a mennyiséget és az összesent

 • a 3.2.9. sorban úgy, hogy minden adatot ki kell tölteni (a megjegyzésben a nevét vagy típusát), az egységárat, a mennyiségi egységet, a mennyiséget és az összesent

 • a 3.2. sorban csak az összesen oszlopban a két tétel összegét

 • az 3. sorban csak az összesen oszlopban a két tétel összegét

Hamvasztás:

 • a 8.1. sorban úgy, hogy minden adatot ki kell tölteni, az egységárat, a mennyiségi egységet, a mennyiséget és az összesent (ha valami szükséges, a megjegyzésbe)

 • a 8. sorban csak az összesen oszlopot (ebben az esetben csak ezt az egy összeget)

Ha megvan minden, akkor az 1., 3. és 8. sorok összesenjét kell a a számla végén a nettó összesen sorba beírni - szintén csak az összeget.

Összefoglalva a lényeg tehát:

A fentiek szerint kell eljárni, akkor is, ha még több részszolgáltatás szerepel a megrendelésben – ezeknél mindig egyenként kell megcsinálni az összesítéseket.

Minden kelléknél, szolgáltatásnál a maga sorát végig ki kell tölteni (a megjegyzést csak akkor, ha szükséges), majd FELFELÉ haladva a részszolgáltatások soraiban (sötét szürkével jelölve) az utolsó oszlopba összeadni az alatta lévő tételeket. Így kell eljárni a 2., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11. számú részszolgáltatásoknál.

Ha – mint az 1., 3. számú részszolgáltatásnál és az Egyéb tevékenységeknél – több alpont is van (világos szürkével jelölve), akkor először ezekbe kell összesíteni az alá tartozó tételeket, majd az alpontokat összeadva kapjuk meg és írjuk be a részszolgáltatás összesített díját (sötét szürkével jelölt sorba).

Ha ez mind megvan, azaz a részszolgáltatások összesenjei megvannak, akkor ezek összegét kell a számla végén szereplő összesen sorban feltűntetni.

Gépi számlázás (számlázóprogram használata) esetén csak a kellék, szolgáltatás saját sorát kell kitölteni, és a program automatikusan beírja (több tételnél összeadja) a megfelelő összesítő sorokba. Kinyomtatni csak (az általunk vagy a program által) kitöltött sorokat kell. A gépi számlázás sokat segíthet abban, hogy számszaki tévedés ne legyen a számlában; a kézi számlázásnál FOKOZOTTAN oda kell figyelmi arra, hogy az összeadásnál nehogy valamelyik tétel díját az összesítő sorok miatt kétszer vagy háromszor is beleszámoljuk a végösszegbe!

A számla fejlécét mindenki a maga ízlése szerint alakíthatja ki (nem fontos minden, a mintán szereplő adatot szerepeltetni).

Kapcsolat
Szakmai érdekképviseletként fontos számunkra, hogy bármely helyi probléma megoldásában segítségükre legyünk

 

‹TEL:

+36 (30) 979-6503

Palkovics Katalin, elnök

‹MAIL:

mateszsz97@gmail.com

Korábbi bejegyzések
Korábbi bejegyzések
Keresés kulcsszavakkal