Beszámoló a 2.15-i konferenciáról (letölthetőek az előadások anyagai)


2016.december 16-án hatályba lépett a 441/2016(XII.16.) Kormányrendelet, mely minden a temetkezési szakmában működő vállalkozás munkáját komolyan befolyásolja. A kormányrendelet szakmánkat érintő kérdéseivel kapcsolatban 2017.02.15-én Temetkezési Konferenciát szerveztünk hat szakmai szervezet összefogásával (MATESZSZ Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete, az OTEI Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, az MTFE Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Országos Egyesülete, a KREMAT Magyarországi Krematóriumok Szövetsége, a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület és a Temetkezési Szolgáltatók Dunántúli Egyesülete).

A konferenciát több mint 200 résztvevővel tartottuk meg.

A Konferencia előadói és előadásai:

10:00 Dr. Horváth Zsuzsanna-jogász, Kormányrendelet értelmezése

10:20 Puskás Béla-Somogy Temetkezési Kft, számlázás

10:40 Lente Zsuzsanna- vezető-főtanácsos, Belügyminisztérium, aki a szakma által feltett kérdések megválaszolásában lesz segítségünkre

11:00 Dr. Dékány Csaba- a DNS kegyeleti felhasználása

11:20 Szilágyi László- Memorial Szoftver Kft ügyvezetője - Informatikai válasz a 2017. januárban életbe lépett jogszabályi változásokra

11:40 Novák Gergely-Thanatopraxiai Társaság Kft- Temetésre való előkészítés, régi-új lehetőség a szolgáltatóknál

Az előadások anyagai letölthetőek az előadók, illetve az előadás nevére kattintva.

A konferenciáról az MTI által kiadott közlemény:

Összehasonlíthatók lesznek a temetkezési szolgáltatási árak

A temetőkre és temetkezésre vonatkozó kormányrendelet alapján a temetkezési vállalkozásoknak január óta kötelező részletes számlát adniuk az általuk nyújtott szolgáltatásról, áprilistól már a gépi számlázás sem mentesül a kötelező számlatartalom alól - mondta Puskás Béla, a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke szerdán Budapesten, az Országos Temetkezési Konferencián.

Az új számlázási rendszer, amely körülbelül 450-500 temetkezési vállalkozást érint, lehetővé teszi a temetkezési szolgáltatások és kellékek tételes összehasonlítását, ezáltal azt, hogy a megrendelő a színvonal alapján válasszon szolgáltatást - hangzott el a konferencián.

Puskás Béla, a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ) és az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) által szervezett konferencián az MTI-nek elmondta: a vállalkozók eddig a tevékenység egy részét gyakran nem jelenítették meg a számlán. Ezzel pedig fennállt a lehetősége annak, hogy bizonyos tételeket csak részben számoljanak el, amellyel piaci előnyt szerezhettek, ugyanakkor megkárosították az államot.

Egy több tételből álló átlagtemetés összköltsége Magyarországon körülbelül 300 ezer forint. Ennek áfatartalma mintegy 80 ezer forint, a fennmaradó összegből biztosítják a kellékeket, a temető használati díját, a szolgáltatást - fejtette ki Puskás Béla. Vannak kötelező díjak is, amelyeket helyi, egyházi rendelet vagy a temetőtulajdonos által megszabott feltételek szerint kell megfizetni - tette hozzá.

Horváth Zsuzsanna, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének (MATESZSZ) jogásza rámutatott: a temetési kellékek árai között jelentős különbség lehet, amelyet csak a részletes számla tud megmutatni, ez is indokolta az új számlázási rendszer bevezetését. A gépi számlát adók a szükséges szoftver beszerzésére tekintettel március végéig kaptak haladékot a jogszabálynak megfelelő részletes számlák nyújtásához.

A temetkezési vállalkozások évente 130 ezer temetést intéznek, ez alapján kalkulálva a temetkezési piac Magyarországon eléri a 39 milliárd forintot. A temetkezési vállalkozások mintegy 5500 temetőt üzemeltetnek, a tevékenység sok esetben keveredik a temetkezési szolgáltatásokkal.

Az önkormányzatoknak gyakran nincs forrásuk a temetők fenntartására, ezért ezt általában ráterhelik a szolgáltatóra, amely a szolgáltatás árából próbálja előteremteni a szükséges költségeket.

(Forrás: Budapest, 2017. február 15., szerda, MTI)

Kapcsolat
Szakmai érdekképviseletként fontos számunkra, hogy bármely helyi probléma megoldásában segítségükre legyünk

 

‹TEL:

+36 (30) 979-6503

Palkovics Katalin, elnök

‹MAIL:

mateszsz97@gmail.com

Korábbi bejegyzések
Korábbi bejegyzések
Keresés kulcsszavakkal