Azonnali válasz az ÁEEK közleményére

January 11, 2017

 

 

Több tagtársunk jelezte, hogy a kórházakban a január elején életbelépett jogszabályváltozás miatt már nem végzik a kórházi dolgozók a statisztikai lap kitöltését. Ennek előzménye, hogy a kórházakat fentartó állami intézmény tájékoztató levelet küldött ki a kórházak részére. Mivel ebben több pontatlanság is szerepelt, ezért levelet írtam az ÁEEK főigazgatója részére.

 

A levelet és az eredeti téjékoztató levelet itt tudjátok elolvasni.

 

ÁEEK tájékoztató levél a kórházak részére.

 

 

 

 

 

Válaszlevelem:

 

Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Dr. Németh László Úr

főigazgató

 

Budapest

Diós árok 3.                          

1 1 2 5

 

 

 

Tisztelt Főigazgató Úr!

 

 

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete Alapszabályban rögzített feladata a szakmát érintő kérdésekben történő eljárás, a tagok illetve a temetkezési szolgáltatók képviselete.

 

 

Birtokunkba jutott az Ön által aláírt AEEK/007871-002/2016. számú tájékoztató levél.

 

A levél téves jogszabály-értelmezés alapján olyan információt tartalmaz, mely nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. Nevezetesen: ahogy azt a mellékelt állásfoglalás is egyértelműen levezeti, nem a temetkezési szolgáltatók kötelezettsége a statisztikai lap és a KSH halálozási lap kitöltése, hanem az anyakönyvvezetőké. 

A temetkezési szolgáltatók ügyintézés során történő eljárása egyébként sem kötelező, azt az eltemettető is megteheti, így a fenti dokumentumok kitöltése már csak ezért sem lehet a temetkezési szolgáltató kötelezettsége.

 

Tisztelettel kérem, hogy a további félreértések illetve hibás tájékoztatások elkerülése érdekében a levelében írtakat ennek megfelelően módosítani és erről az érdekelteket tájékoztatni szíveskedjék. Szeretnénk elkerülni azt, hogy a gyászukban egyébként is nehéz lelkiállapotban lévő hozzátartozók egy-egy ilyen információ miatt vitába keveredjenek a temetkezési szolgáltatókkal („mert hogy nekik a kórházban azt mondták, hogy…”).

 

 

Egyúttal tisztelettel megköszönöm a szakma nevében azt, hogy felhívta a figyelmet a temettetők befolyásolásának a tilalmára! E kérdés kapcsán sok problémával találkozunk; tisztelettel kérem, hogy legyen partner abban, hogy egy-egy egyedi ügy kapcsán kellő szigorral lép fel a szabályokat be nem tartókkal szemben. Mi a magunk részéről segítségére tudunk lenni abban, hogy a hozzánk érkező panaszokat továbbítjuk Ön felé, így közösen talán sikerül mindenki számára megnyugtatóan helyreállítani a törvényes állapotokat. Ez az elhunytakkal foglalkozó valamennyi intézmény, szervezet, vállalkozás, de elsődlegesen a temettetők érdeke!

 

 

Mellékelten csatolom a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalásunkat.

 

 

Eljárását előre is köszönöm!

 

 

 

Miskolc, 2017. január 6.

 

 

Tisztelettel:

 

 

                                                                                                               Palkovics Katalin  elnök

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kapcsolat
Szakmai érdekképviseletként fontos számunkra, hogy bármely helyi probléma megoldásában segítségükre legyünk

 

‹TEL:

+36 (30) 979-6503

Palkovics Katalin, elnök

‹MAIL:

mateszsz97@gmail.com​

Korábbi bejegyzések

November 20, 2018

Please reload

Korábbi bejegyzések
Please reload

Keresés kulcsszavakkal
Please reload

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com