top of page

2022 évi I. MATESZSZ Hírlevél

Tisztelt Mateszsz Tagság, kedves Kollégák!


Először is engedjétek meg, hogy minden kedves Tagtársunknak boldog, eredményes járvány mentes újévet kívánjak az elnökség és a magam nevében!


Rengeteg minden történt velünk az elmúlt 2021-es évben, erről és pályázati lehetőségekről szeretnélek tájékoztatni Benneteket.


1. A 2022-es év legnagyobb szakmai kihívása a 2022. február 01-től bevezetni tervezett elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítvány (továbbiakban eHVB) rendszer.

Az elnökség részéről Novák Gergely igyekezett elé menni az esetleges kérdéseknek szakmai szempontból, így felvette a kapcsolatot az illetékes hatóság által megbízott szoftver fejlesztőjével, aki január végére ígért átfogó tájékoztatást és ad időpontot egy személyes találkozóra. Amint érdemben lesz információnk az eHVB gyakorlati használatáról, természetesen azonnal tájékoztatunk Benneteket.


2. 2021. decemberében két alkalommal vettünk részt a Belügyminisztérium meghívására az elhunyt személyazonossága megállapításának eljárásrendjével kapcsolatos kerekasztal megbeszélésen. Erről részletesen olvashattok a Temetkezés Szaklap 2021. decemberi számában, illetve ide mellékelem a cikket.


3. A 2022-ben tervezett MATESZSZ közgyűlés időpontját is meghatározta az elnökség. Természetesen több esetleges szempont figyelembe vétele alapján választottuk ki az időpontot, mely az idei évben 2022. április 1-3. között lesz megtartva. A helyszínről és a témákról későbbi hírlevélben tájékoztatlak Benneteket.


4. Egyre több sajtó megkeresés érkezett a temetkezés témakörében az egyesületünk felé, melyeket igyekeztem a szakmai szempontok figyelembe vétele mellett hitelesen és diplomatikusan megválaszolni.

Ide linkelek párat:



5. A FIAT IFTA Nemzetközi Temetkezési Szervezet 2022. június 15-17. között tervezi megrendezni éves Közgyűlését Budapesten. Igaz, hogy a szervezetnek a magyar temetkezési szakmai szervezetek közül az OTEI a tagja, mégis felkérték a MATESZSZ-t, hogy együtt szervezzük meg, illetve segítsünk ennek a konferenciának, szakmai programoknak a szervezésében. Tóth Diána, Adytum Kft és Novák Gergely, Télizöld Zrt oroszlánrészt vállaltak a szállások és szakmai, illetve egyéb programok szervezésében.


Azon a héten a konferencia helyszínén megrendezésre kerül egy magyar szakmai konferencia és egy szakkiállítás is. A részletekről egy későbbi levelemben tájékoztatom a tagságot.


6. A tavalyi évben 10 éves évfordulója volt Hosszú Gyula halálának, aki alapító tagja volt a MATESZSZ-nek és elvitathatatlan érdemei vannak a temetkezési szakmában megvalósult oktatás terén. Rá emlékezve szeretnénk egy síremléket avatni Kisvárdán, ahol családja vásárolt sírhelyet, a méltó megemlékezés helyéül. Ennek időpontja 2022. április 12-én, kedden, Gyula névnapján lesz.


7. 2022-ben is meghirdette Magyarország Kormánya a Magyar Falu Programot, melyben egyházi és önkormányzati temetők fejlesztéséhez járul hozzá a kormány vissza nem térítendő támogatással. Az alábbi linken találhatóak a részletek.



8. A Magyar Falu Program részeként, kihirdetésre került egy kifejezetten a temetők digitalizációjára vonatkozó pályázat is, melynek részleteit itt találjátok:

2022.01.03-án megjelent a Magyar Falu pályázat, amiben mind egyházi, mind önkormányzati temetők digitalizálására 1,5 mFt címkézett, 100%-ban vissza nem térítendő támogatás került. A Memorial Szoftver továbbfejlesztett változata a Memorial-EnviMAP Temető szolgáltatás a legjobb megoldás lehet a temető digitalizálásra, mert a csomag részeként partnerünkkel az Envirosense Hungary Kft-vel vállaljuk a temetőkönyvek digitális feldolgozását és Memorial adatbázisba töltését.A temetőről készül digitális térkép és sírhely fotók rögzítését követően a működés során automatikusan kerülnek át naponta a temetési és sírhely adatok az EnviMAP felhőalapú térkép rendszerébe. Kérjük jelezzék, ha érdeklődnek, vagy kapcsolataikon keresztül az Önkormányzat, Egyház érdeklődik a pályázat iránt. Együttműködünk több pályázatíróval, de örömmel dolgozunk bárkivel, aki segít Önöknek a projektben.A tájékoztatás céljából készítettünk egy speciális weboldalt is, amelyen keresztül az érdeklődők közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot: https://envimap.memorialszoftver.hu/magyar-falu-program-kereteben-onkormanyzati-temetok-infrastrukturalis-fejlesztese-mfp-otif-2022/


Kérdéseikkel a szokásos csatornákon fordulhatnak hozzánk: Telefonon: +36 20 526 9791 E-mailen: info@memorialszoftver.hu Support rendszerben: https://support.memorialszoftver.hu/login

Üdvözlettel: Palkovics Katalin

elnök

+36 30 9796-503



anyakonyv_cikk_211128
.docx
Download DOCX • 15KB



Recent Posts

See All

Közgyűlés emlékeztető

Tisztelt Tagság, kedves Kollégák! Levelem mellékleteként küldöm részetekre a MATESZSZ 2023. évi II. Közgyűlésének meghívóját, illetve az ahhoz kapcsolódó programok részletes tájékoztatóját. A mellék

bottom of page